Minimumkapitaalseis (stamrecht-) BV per 1 juli 2012 afgeschaft

De minister heeft in het weekend van 4 maart 2012 aan de Notarissen laten weten dat zij streeft naar invoering van deze afschaffing van de minimum kapitaalseis per 1 juli 2012. Weliswaar moet de Eerste Kamer nog akkoord gaan maar de kans dat de invoering dit jaar gaat plaatsvinden is nu wel aanzienlijk toegenomen.

Hiermee wordt de oprichting van een gewone  BV of een stamrecht BV weer iets eenvoudiger. Voor de oprichting hoeft niet meer gewacht te worden op de kapitaalstorting van minimaal 18.000 euro waardoor de BV  binnen enkele dagen door de Notaris opgericht kan worden.

Verder hoeft de oprichter geen kosten meer te maken voor het laten opstellen van de  bankverklaring (kosten ca. 50-100 euro) door de bank. Voor diegenen die het kapitaal niet beschikbaar hebben, is het niet meer nodig om dit voor te laten financieren of uit te wijken naar de Engelse limited company die ook geen minimumkapitaalseis kent.

Daarnaast zullen de jaarlijkse kosten van een BV dalen doordat per 2013 zoals het er nu uitziet de jaarlijkse bijdrage voor de Kamer van Koophandel vervalt. Deze bedraagt dit jaar voor stamrecht- en pensioen BV's ongeveer 46 euro.

< terug